Om Stateless

13 juli 2007

Kim Stanley Robinson: Fifty Degrees Below

Fifty Degrees Below är andra delen i Kim Stanley Robinsons framtidstrilogi om klimatförändringarna. Persongalleriet är detsamma som i första delen (Forty Signs of Rain), men i tvåan är det forskaren Frank Vanderwal som står i fokus. Vanderwal jobbar för miljöorganet NSF (National Science Foundation) med att hitta radikala metoder för att hejda den globala uppvärmningen. Samtidigt saknar han fast bostad i ett Washington som fortfarande lider av sviterna av översvämningskatastrofen som slog till i första boken. Beväpnad med sin vildmarksutrustning bestämmer sig Vanderwal för att bosätta sig uppe i ett träd i ett parkområde. Samtidigt får han åter kontakt med kvinnan han träffade i första boken som nu visar sig vara en hemlig regeringsagent.

Boken slirar vilt mellan att vara en framtidsvision och en mer traditionell thriller, och lyckas bara sådär. Överhuvudtaget är "sådär" en bra beskrivning hur jag känner för boken. Jag skulle inte på något sätt beskriva den som dålig, och handlingen lyckas med att dra en med sig, men något storverk är det inte.

Kim Stanley Robinsons mest kända verk är annars Mars-trilogon (Red Mars, Green Mars och Blue Mars) om människornas kolonisation av Mars. De böckerna har en självklar plats som klassiker i en samling med anarkistisk sf-litteratur, för där citeras Bakunin och Kropotkin friskt.

Klimattrilogins tredje del, Sixty Days and Counting, kommer ut i Europa i oktober. En intervju med Kim Stanley Robinson om böckerna kan läsas här.

Inga kommentarer: